28 Mayıs 2013 Salı

Çiçek Desenli Pantolon

Overlok makinasına kaptırıp tam da ortasından deldiğim pantolonum annemin maharetli elleri sayesinde tekrar hayata döndü. Aslında 2 günde bitebilecek pantolon uzadı da uzadı ama en sevdiğim parçalardan biri oldu :)


Aslında diktiğim ilk şey yada tek şey değil ama bittiğinden beri bunu ben diktim demek için üstümden çıkarmıyorum.



Bide böyle ufacık tefecik bir cebim var :) Aslında konumunu iyi ayarlayamamışım birazcık yukarıda kalmış ama desenli olduğu için cebi  olduğu bile farkedilmiyor.


Önü de normal pantolon önü fermuarlı, düğmeli. Beli normal bel, paçasıda düz paça (mı deniliyordu dar değil yani).

Bu arada bu kumaş kırlent yapılacaktı, uzun ince bir kumaştı eni yoktu. Desenini beğenince ben bunu pantolon mu yapsam die düşünüp annemden de onay aldıktan sonra kesiverdim hemen. Boyu da o kadar tam denk geldi ki neredeyse kısa boylu olduğuma sevincektim :) Deldiğim yerin desenini de paçanın biri diğerinden uzun gelmişti fazla gelen o küçük kısımdan çıkardık.

19 Mayıs 2013 Pazar

Parça Eklemeli Paça

Bir pantolon paçası postuyla daha merhaba :)) Pantolon paçası uzatmayla ilgili post yaptığımda paça dikerken  yorumlar sayesinde bir kaç kişiden parça eklenebildiğinide öğrenmiştim. Nasıl denk gelip de öğrenmediğime şaşırdım aslında. Bu kumaş devamı olmayan ve hatta kıt kanaat yeten bir kumaş olduğu için denemek istedim. 


 Yanlardan artan iki parçayı aldım...


Paçanın üstüne denk getirip iğneledim. Burada siz paçanın boyunu alıp ona göre de dikebilirsiniz hangisi kolayınıza gelirse bu yöntemde herhangi bir terslik olmadı.


Daha sonra uçlarını denk getirip teyel aldım dikişiniz iyiyse iğneleyip direk dikebilirsiniz ben biraz teyel insanıyım, nolur nolmaz :))


Sonra göz kararı diktim. Hangi mesafaden dikeceğime dikiş ayağına göre karar verdim teyel alırken herhangi bir ölçüm yoktu. Daha sonra düzgün durması için dikişin arasını açarak ütüledim.


Son olarak eklediğim parçayı ikiye katlayarak tekrar teyel alıp onuda yine göz kararı diktim. Yukarıda paçalardan biri teyelli diğeri ise dikilmiş hali.

13 Mayıs 2013 Pazartesi

Kot Paçası Kısaltma

Çok uzun bir aradan sonra tekrar merhaba.. Malum işsizlik zor zanaat, o sınava çalışayım şuna da bakayım diyerek boş olan zaman da geçip gidiyor. Hal böyle olunca dikişlerde elimde eskiyecek duruma geldi :) Bu iş de zaten kısa bi zaman aldığı için hemen yayınlamak istedim.


Kişinin üzerinde ölçüyü alıyoruz. Daha sonra iğneyi aşağıdaki gibi aldığımız ölçünün hemen alt kenarına takıyoruz.


Sonra o fazlalık kısmını içine doğru kıvırıyoruz. Makinalar alt dikişi çekmediği için tam parmağımın ucundaki gibi alt kısmı görünür bırakıyoruz.

Tersini çevirip katladığımız küçük kısmın ölçüsünü alıyoruz.


Aldığımız ölçüden iğneleyip teyel alıyoruz.


Resim pek net çıkmamış ama o minicik dikiş yerini kaldırarak (tabi elimden geldiğince) dikiyoruz. Fermuar ayağı kullanarak diktim diğer türlü pek düzgün olmayacaktı.

sonuç böyle oluyor çevirince. Bu durumda giyerken açılmalar olacağı için ütüledikten sonra aşağıdaki resimdeki gibi sağ ve sol dan tutturuyoruz elimizde. Makinada dikmeyi denedim ama çok kalın geldiği için çekmedi makina.


Bu şekilde tam 3 adet kotun paçasını kısalttım. Ama şunu da söylemem gerekir ki kumaşlar kalın kot kumaşından değildi o yüzden makinada dikiş atlamadan rahat diktim.